Oma weet raadt met lekkage. Wij helpen je graag bij het oplossen van lekkage in je woning. Wat zijn eigenlijk de meest voorkomende lekkages? Waterlekkage staat met stip op nummer één. Ook lekkage in het dak of de kelder komt voor. Op het moment dat je last hebt van lekkage dan is het erg belangrijk dat deze zo spoedig mogelijk wordt opgelost. Wij zullen je in dit artikel wat tips geven voor de verschillende soorten lekkages die voorkomen.

Waterlekkage dak

Een waterlekkage in het dak kan optreden in een plat dak, maar ook in een schuin dak. Als je een plat dak hebt is het erg belangrijk om de plek waar de schade zit goed schoon te maken (stap 1). Na het schoonmaken kun je de plek waar de beschadiging zit insnijden (kruislings). De vier punten kun je vervolgens terug vouwen. Het dakbeschot maak je vervolgens grondig schoon en helemaal droog (stap 2). Gebruik reparatiepasta in combinatie met een plamuurmes om het dakbeschot in te smeren. Met een kwast kun je de pasta goed uitsmeren (stap 3). De uitgevouwen punten kunnen nu weer terug gevouwen worden. Vergeet niet om de randen nog even goed in te smeren met de reparatiepasta. Om het af te werken bedek je de gehele plek met glasvlies. Ook hier overheen smeer je reparatiepasta. (stap 4). Tijdens stap 5 voer je een controle uit op het weglopen van het regenwater. Loopt dit goed weg? Controleer de regenpijp en de goten, deze mogen niet vies zijn.

Lekkage badkamer

Een lekkage badkamer is enorm vervelend. Voordat een lekkage optreed zijn de symptomen vaak al te zien. Er verschijnen vaak één of meerdere kringen op het plafond in de badkamer. Dit is geen goed teken zodra dit gebeurd. Het is in de meeste gevallen lastig om te achterhalen waar het lek nou precies zit. Het mooiste is natuurlijk als er niet gebroken hoeft te worden en dat het lek gerepareerd kan worden. Wij hebben een aantal stappen voor je, waarmee je kunt achterhalen waar het lek zich bevind in de badkamer.

Kitranden

Sluiten de kitranden nog goed aan? Daarbij kun je met je volle gewicht in de douchebak gaan staan om na te gaan of de kitranden goed blijven. Is dat niet het geval, dan is er mogelijk iets misgegaan tijdens de plaatsing van de bak. De ombouw van de bak zal losgemaakt moeten worden en verbeterd worden qua ondersteuning. Als je een huurwoning hebt kun je vragen of de woningbouw je hierbij kan helpen. Heb je een koopwoning dan zul je dit zelf moeten doen of een gespecialiseerd bedrijf moeten inschakelen.

Loszittende tegels

Een andere oorzaak van de lekkage kunnen tegels zijn die los zitten. Om erachter te komen of dit in jouw badkamer ook het geval is kun je de zogenaamde kloptechniek toepassen. Je kunt hierbij de wanden bekloppen in de badkamer. Als je een hol geluid hoort dan kan dit betekenen dat er onvoldoende hechting is. De voegen tussen de tegels moeten dan gecontroleerd worden, dit kan met een voorwerp dat scherp is. Komt er poeder los, of zand? Dat is vaak geen goed teken namelijk. De voeg zal dan moeten worden vervangen omdat deze niet waterdicht is.

Kraan lekkage

Controleer na het verwijderen van de rozetten of de afkitting nog intact is. Als dat niet het geval is moet deze vervangen worden. Bekijk vervolgens de achterwand en controleer deze op vochtige plekken / kringen. Is dat het geval, dan is de kans groot dat er lekkage optreed vanuit de aansluiting van de kraan. Een vervelender geval is het feit van lekkage in de waterleiding (in de muur). In dat geval is het noodzakelijk om te breken namelijk. Hoe kun je controleren of er lekkage in de waterleiding zit? Neem de watermeter op om dit te achterhalen.

Lekkage doucheput

Het is belangrijk om na te gaan of deze nog steeds goed vast zit. Als dit niet het geval is kun je dit verhelpen door de sifonschroef eens goed aan te draaien.

Lekkage vloerverwarming

Hoe kan lekkage vloerverwarming ontstaan? Er zijn eigenlijk twee oorzaken die het meeste voorkomen en waardoor er een lekkage in de vloverwarming kan ontstaan. De eerste oorzaak zit hem in het feit dat de koppelingen niet goed zijn gedaan. Het gaat dan om de koppelingen tussen de verschillende leidingen. Op een gegeven moment schiet een koppeling los omdat er druk op komt te staan.
Een tweede oorzaak is lekkage die ontstaat nadat iemand de vloer aan het bewerken is en per ongeluk een leiding doorboord. Pas dus altijd goed op als je gaat boren terwijl je vloerverwarming hebt! Het oplossen van een lekkage in de vloverwarming is een klus die je beter niet zelf kunt uitvoeren. Wij raden je dan ook aan een erkend en gespecialiseerd bedrijf in te schakelen die kennis van zaken heeft op dit gebied. Zij kunnen met speciale apparatuur en technieken de lekkage opsporen en verhelpen.

Lekkage toilet

Een lekkage toilet is vaak snel te zien. Rondom het toilet ontstaat er vaak een grote plas aan de onderkant van het toilet. Is dit een eenmalige gebeurtenis, dan hoef je je verder niet zoveel zorgen te maken. Keert het probleem echter steeds weer terug, dan is de kans groot dat je met een lekkage aan de afvoer of het toilet hebt te maken. Als het lekkend toilet of afvoer gerepareerd moet worden zal het toilet verwijderd moeten worden. Draai eerst de schroeven waarmee het toilet vast zit aan de muur of grond los en verwijderd vervolgens het toilet. De PVC afvoer is na het verwijderen van het toilet goed te zien. Zie je niet direct waar het probleem zit, dan kun je ook nog kiezen voor een inspectie van het riool met een camera. Echter, een rioolcamera heeft bijna niemand liggen thuis. Een andere methode is het wegpompen van het water dat in de leiding staat (de hele leiding moet droog worden). Vervolgens kun je met een zaklamp een inspectie uitvoeren om te achterhalen waar het probleem zit.

Lekkage kelder

Niet iedereen heeft er één, een kelder, maar een lekkage in de kelder is bijzonder vervelend. De kelder is altijd een plek die erg vochtig is. Lekkage in de kelder ontstaat vaak van binnenuit. Denk bijvoorbeeld aan schimmelvorming aan de muren. Het grondvocht slaat meestal door naar de muren en zorgt voor scheuren en vocht in de wanden. Lekkage in de kelder moet dan ook bijna altijd vanuit binnen opgespoord en opgelost worden. Wij raden je aan om hier een specialist voor in te huren, een bedrijf met verstand van zaken op kelderlekkage gebied.

Deel deze tips met je vrienden!
 
 

Theme by HermesThemes

Copyright © 2024 Grootmoeder weet raad. All Rights Reserved